Matyó, kalocsai himzések Magyarországról. Eredeti magyar népművésztermékek online boltunkból.

A magyar himzésröl és népmüvészetröl

hungarian embroidery hollokö

A népi hímzés, éppen úgy mint a népdal és a tánc, a népművészet nagyon jellegzetes és elterjedt megnyilvánulása. Eredete a régmúltba nyúlik vissza. Mint a népművészet minden megnyilvánulása, magán viseli az egyes korszakok különböző befolyásainak jeleit. Lakáskultúránk és öltözködésünk igényeinek növekedésével a régi hímzési technikák bővültek, módosultak, és újak is keletkeztek. A hímzés korábban csak a gazdagok kiváltsága volt.

matyo kalocsa art crafts

Főként drága anyagokból - bársony meg selyem fehérneműt és ruhadarabokat díszítettek vele. A hímzéshez selyem- de fémszálat (ezüst- és aranyszálat) is használtak. Természetesen a falusi lányok, hímzőnők idővel elsajátított tapasztalataikat, ügyességüket saját öltözetük, esetleg használati tárgyaik díszítésére is felhasználták. Főleg kender- és lenvászon alapanyagra hímeztek, hímzőfonaluk pedig házilag növényi festékkel a négy alapszínre - sárgára, kékre, pirosra és feketére - festett kender- vagy lenfonal volt. Ily módon a hímzés lassan a nép körében is elterjedt.

Mezökövesd és a matyó hímzés

matyo traditions

Matyóföld fővárosa, Mezőkövesd a Bükk-hegység és az Alföld találkozásánál terül el. Világhírű gyógyvizéről híres, s emellett rendkívül változatos népművészeti és kulturális programokkal várja látogatóit. Térsége nem tehetős lakóiról vált ismertté, ennek ellenére színpompás népviselete és díszítőművészete jómódúságot sugallt. A mezőkövesdieket, szentistvániakat és tardiakat "matyóknak" nevezik, amely szó a Mátyás névből ered, hiszen a matyó népművészet magvai még évszázadokkal ezelőtt, Mátyás király korában kerültek a földbe.

A matyó hímzés világszerte ismert és kedvelt, hiszen a benne megjelenő virágdíszek csodálatos színekben pompáznak. A hímzések anyaga fekete klott és fehér vászon volt, mivel eleinte egyszerű vászonhímzéseket készítettek kék és piros fonallal.
 A felhasznált színek meghatározott jelentéssel bírtak: pl. a fekete a föld, az erő és a termékenység színe, a piros az öröm, a sárga a Nap, a kék a bánat színe. Az I. világháború után megjelenő zöld színt a gyász kifejezésére használták. A háború halottaira emlékezve zöld folyókával hímezték körbe a kötényeket, amelyek zöld mezőben tarkálló virágokat idéztek.

A matyó népművészet 1948 után az önálló paraszti gazdálkodás felszámolása és a lakosság iparba való kényszerítése miatt már csak szórványosan jelent meg. A népviselet lassú elhalása után a matyó hímzés önálló életet kezdett élni: országos, sőt világhírnévre tett szert.

A kalocsai hímzés

kalocsa lace cutwork embroidery

A kalocsai népművészet legismertebb ága a hímzés és a hímzéshez szorosan kapcsolódó viselet. A kalocsai hímzés szabadrajzos, kevert öltési módokat szabadon felhasználó hímzésfajta. Leggyakrabban virágmotívumokat használnak. (Gyöngyvirág, tulipán, rózsa, liliom, szegfű, nefelejcs, árvácska, rozmaring és a levélfajták különböző változatai.) A hímzés kezdeti formája 19. század utolsó harmadában még kevés színt használt (fehér, fekete, majd piros és kék).
A hímzés leggyakrabban töltöttvarrással és a lyukhímzéssel készült. Az alkalmazott motívumok még kevésbé voltak naturálisak. Először a háztartások textilféleségein, majd a ruházat különféle darabjain jelentek meg. Ezek voltak az úgynevezett "öregvarrások" A színtartó színes fonalak megjelenése idején, a 20. század húszas éveiben színesedett meg a kalocsai hímzés. A felhasznált fonalak színeinek meghatározására sajátos színneveket használtak. A piros és árnyalatai: tulipiros, csertőipiros, paprikapiros, lángszín, borszín. A sárga és árnyalatai: ribasárga, kénsárga, írígysárga. A kék és árnyalatai: hupikék, vadgalambkék, bársonkék, gálickék, égszínkék stb. Már kézi és gépi varrást használtak.

folk arts embroideries

Keresés az oldalainkon!

Loading
view shopping cart

Legújabb termékeink

Szezonális ajánlat